dinsdag 27 januari 2009

Keuzes maken

Het dak aan de voorkant is dit weekend volledig afgewerkt! De dakgoot en de boezemplanken werden netjes afgewerkt en 2 veluxen geplaatst. Na wat puzzelwerk hebben wij dan het dak verder dichtgelegd met pannen.

Januari is ook in den bouw dé maand om koopjes te doen. Dus hebben wij van onze schaarse vrije tijd gebruik gemaakt om naar vloeren en tegels uit te kijken. Bij Eurostone vonden we een vloertegel waar iedereen mee kon leven. De verkoper heeft ons dan ook maar meteen wat badkamertegels aangesmeerd. Hij wist ons te overtuigen door de speciale vloerverwarmingtegellijm er zo goed als gratis bij te geven en nog een extra korting toe te staan. Na het nodige gezucht en gezweet bij het nemen van een belangrijke keuze, stapten we toch opgelucht de winkel buiten.

De vloertegel: Embassy nero (45/45). Deze tegel zal in de hele benedenverdieping geplaatst worden, behalve de garage. Ook de badkamers boven krijgen dezelfde vloer.

De badkamertegel: Element beige (30/60). Een heel klassieke tegel wit met beige gewolkt. De decoratiestrip hebben we er niet bijgenomen. Misschien kunnen we wat experimenteren met snijafval van de vloertegel om voor wat variatie te zorgen.

zondag 4 januari 2009

Dakwerken

We hebben blijkbaar echt de beste periode afgewacht om aan ons dak te beginnen. Geert werd mee ingeschakeld om het onderdak te bevestigen met de tengellatten. Na de tengellatten kwamen dan de panlatten (800 m en nog eens 15 kg nagels), dit werd dan meteen gevolgd door de "10 cm sneeuw-op-het-onderdak-test". Gelukkig heeft het dit gehouden want ik kan u verzekeren dat we niet echt veel zin hadden om dit opnieuw te doen tenzij ergens in de zomer bij een aangename 20°C en niet bij +1°C, NO wind en lichte regenval en sneeuw. Het straffe is dat het dan een tweetal weken later opnieuw veel beter was, maar ja dat heb je natuurlijk niet in de hand. Die weersverbetering was overigens van korte duur ondertussen vriest het de stenen uit de grond en is het helemaal niet aangenaam meer om verder te werken. Toch hebben we de electriciteit uitgetekend, uitgeslepen en uitgekapt. Dat laatste ging bijzonder snel door het inschakelen van een volautomische TB, gewoon aanzetten en uit de weg gaan want de stenen en het advies vlogen in het rond.

Geert met een handig attribuut: de panlatmeter!

De 10cm sneeuwtest.


Pannen leggen op zich stelt eigenlijk niet zo veel voor als ze eenmaal zijn uitgelegd. Het uitleggen was een ander paar mouwen (3 rijen beginnen van rechts onder naar rechts boven, dan 3 rijen net onder de nok helemaal naar links en hopen dat het past, na wat gefoefel lukte dit eindelijk en dan uiteindelijk opnieuw 3 rijen naar beneden). Daarna wordt de tussenliggende ruimte opgevuld en moet dit normaal gezien passen.
Hoe krijg je al die pannen naar boven? (het antwoord vind je onderaan)



Per zes!