zondag 8 februari 2009

Het ademhalingsstelsel

Om wille van de onlangs ingevoerde EPB eisen (energie, isolatie en ventilatie) moet je aan bepaalde eisen voldoen. Eén daarvan betreft ventilatie. Aangezien we alles goed isoleren en proberen zo veel mogelijk koudebruggen en tochtstroken te vermijden vond ik het jammer om ventilatieroosters in de ramen te voorzien. Je kan die wel dichtplakken om niet meer in de tocht te zitten maar dan ben je natuurlijk niet echt goed bezig.
Na wat rondkijken zijn we zo bij het ventilatiesysteem D terechtgekomen. Dit systeem omvat mechanische afvoer van vervuilde/vochtige lucht en mechanische aanvoer van verse lucht. Het belangrijkste argument om voor dit systeem te kiezen is dat de verse, aangevoerde lucht opgewarmd wordt met de afgevoerde lucht vooraleer hij de droge ruimtes (slaapkamers en leefruimten) wordt ingeblazen. Dit zou gebeuren met een efficientie van 95%. Dit wil zeggen dat wanneer het binnenshuis 20°C is de verse aangevoerde lucht tot 19°C wordt opgewarmd. Dit is ruimschoots voldoende voor onze slaapkamers boven waar wij geen extra verwarming hebben voorzien. Bij alle andere ventilatie systemen wordt er koude verse lucht aangevoerd (al dan niet mechanisch) en gaat de warmte van de afgevoerde lucht verloren.



De isolatie: 18cm Isover tussen de spanten(Isoconfort 35, volgens de lamda waarde de beste isolater) . Op de roostering komt daar nog +/- 9cm bovenop in grote tapijten. Indien we daarna nog isolatiemateriaal over hebben worden ook nog de binnenste spanten opgevuld om het geisoleerde volume maximaal te minimaliseren!

De buizen met aanvoer en afvoer van verse en "vervuilde" lucht.

Geen opmerkingen: