woensdag 18 juni 2008

Extra put in Putte

Aangezien we natuurlijk geen twee weken konden wachten op de graafwerken zijn we d'er maar zelf ingevlogen. Meteen ook onze Ward ingeschakeld als extra werkkracht, een schop en ne kruiwagen, meer moet dat niet zijn. Het was trouwens heel gemakkelijk om hem te motiveren, op school hadden ze namelijk een tijdje geleden volgend liedje geleerd: " We zijn met z'n allen op schattenjacht geweest het was heel plezant, het was een reuzenfeest. We zochten samen naar een grote schat, we hebben ze gevonden in een heel diep gat". Spijtig, maar we hebben er geen gevonden (of jawel, de aarding volledig in koper).


Ah ja, die mannen van Van Hoof, een familiebedrijf uit Putte gespecialiseerd in grondwerken is ons nog een beetje komen "helpen". Zij kennen de Putse bodem als geen ander en waren dus de ideale partner voor dit soort werk. Meteen de grove borstel der in, alle goeie grond opzij geschept om plaats te maken voor de zavel. Ik had hier en daar al wat plaats voorzien. Na 1.5 uur komt de kraanman af: "Jongen, ik ga dat hier allemaal niet gestapeld krijgen zenne, ik ga toch nog een stuk van uw gazonneke moeten gebruiken". Aangezien ik weinig keuze had, heb ik maar de toestemming gegeven. Ondertussen had ik ook al wel begrepen dat het een serieuze put ging worden, ik geef het toe, een kleine misrekening van mijnentwege. Na enkele deftige scheppen in de diepte genomen te hebben verscheen er toch enige vertwijfeling op het gezicht van de kraanman. "Zeg euh, al dat water. Zeker dat ze hier geen filters kunnen plaatsen? (zie vorig bericht) Zo gaan die wanden niet blijven staan, ik ga toch nog eens een telefoontje plegen". Een zekere De Schutter ging wel eens een kijkje komen nemen. Voilà, een eerste training zat er op, de hartslag werd al even gestimuleerd! Ondertussen werkte hij rustig verder aan de opp. zodanig dat indien mogelijk toch nog filters kunnen geplaatst worden langs de zijkanten. En jawel enkele uren later arriveert de specialist. Eén blik in de diepte en zijn besluit stond vast: "hier begin ik niet aan, d'er is geen zand, d'er loopt geen water naar die filters, dat gaat niet!" Na een half uurtje discussieren en wat keuteren in de grond (ziehier, de tweede training van de dag) dan het volgende antwoord:" tja, we gaan dan proberen wat verder af te graven en we zullen dan wel zien wat er gebeurt". Het begon al een aardige duurtraining te worden!
Het bleek gelukkig allemaal nog mee te vallen, ok hier en daar zakte wat naar beneden maar voorlopig bleef het controleerbaar. Ook werd duidelijk dat het gevreesde water helemaal geen probleem zou zijn. Er werd helemaal geen toevloed van water geconstateerd. De dompelpomp die ik mij enkele dagen voordien had aangeschaft voldoet dus ruimschoots. Na anderhalve dag graven is het putje af. Voorlopig slechts langs één kant een verzakking die ons wat zorgen baart.

Ok, dit ging iets sneller

Het resultaat

Maandag namiddag was Wim van Dessel (Delibo, betonkelders) trouwens al eens een kijkje komen nemen om te kijken wanneer hij kon beginnen. Hij kon in principe dinsdag NM al maar dan was de put misschien nog niet volledig gegraven, woensdag, vandaag dus, dan maar. En inderdaad rond de middag arriveren ze en starten ze met de bekisting en het plaatsen van het ijzer. Nu kunnen we alleen maar hopen op enkele dagen mooi weer (één is wellicht genoeg) maar onze vriend Frank (Deboosere) ziet het blijkbaar anders. Afwachten dus.

Zicht op de bekisting

Detail van het ijzerwerk

Geen opmerkingen: