vrijdag 16 oktober 2009

Energie

Midden september zijn ze eindelijk de zonnepanelen komen plaatsen. Met eindelijk bedoel ik dat we gewoon lang hebben moeten wachten. Van de gemaakte afspraken in juli is geen dag afgeweken, de planning bij solar spirit zit blijkbaar wel goed.
Dit zijn ze dan, de ligging en verdeling identiek aan de simulatie die ik enkele weken geleden al had gepost. De linker en rechterkant zijn twee afzonderlijke groepen die elk aangesloten zijn aan een omvormer. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom die wordt opgewekt in de panelen wordt omgezet in wisselstroom met een spanning gelijk aan die van het net.

Op elke omvormer kan je de energie output aflezen alsook het aantal bedrijfsuren, het opgewekt vermogen enzovoort. De uitgangen van de omvormers worden gewoon ergens op een bestaande automaat gekoppeld in de zekeringkast, daar was tot mijn verbazing helemaal geen bijzondere installatie voor nodig. Er staat wel een geijkte kWh meter tussen om de geproduceerde stroom te meten. Deze meting telt voor het bekomen van de groene stroom certificaten.

Na een uurtje ging onze nieuwe teller (slecht 6kWh stond er op voor de ijking van het toestel) al door de magische nul grens, zowel de mannen van eandis als van solarspirit wisten niet precies wat er ging gebeuren maar gelukkig draait hij dus gewoon door. Momenteel zijn we al veel verder weg gezakt maar de winter zal daar wellicht verandering in brengen als onze warmtepomp meer energie gaat vragen en de panelen ook minder energie zullen leveren. In het ideale geval zullen we bij de meteropname enkele 100 kWh verbruikt hebben.

De totale productie kan gevolgd worden op de sunny beam, een toestelletje dat communiceert met de omvormers en de dagproductie in real time weergeeft. Het slaat de data van de afgelopen 31 dagen op en geeft onder meer het huidige vermogen.

Ondanks de wisselvallige dag vandaag duidelijk te zien aan de bovenste grafiek hebben we vandaag toch nog een 9.81 kWh geproduceerd. Momenteel zitten we volgens het toestelletje ook al aan een productie van 632.62 kWh.


Aangezien ons bouwproject nu zo goed als voltooid is, valt er niet zo heel veel meer te posten. Wat ik wel nog zal posten zijn maandelijkse updates van stroomproductie door de zonnepanelen en stroomverbuik door de warmtepomp. Misschien ook waterverbruik vermelden om kennissen te plagen in Australie die slechts 150l water per dag mogen verbruiken. Ik moet wel nog uitvissen of dit per gezin of per persoon is.

2 opmerkingen:

Geert zei

Héla, héla, dat kan zo maar niet; enkel de productie posten. Wij willen nog een foto van het geplaatste douchescherm zien! ;-)

Mijnen overbuur heeft een magnifiek Excelbestand opgesteld met productie en vebruik van water, electr., gas enz. Razend interessant en gekoppeld aan de graaddagen zodat je een vergelijkingspunt hebt. Niet elke winter is even streng. Als het jullie interesseert, vraag ik hem of hij het wil doorsturen, dan heb je een basis om je gegevens bij te houden. Ik doe dat ook maar veel beperkter. Tja, ieder zijn hobby hé.

Timothy Richmond zei

Awesome, I can't understand the written part, but the pictures tell the whole story. I wish my government would help me buy solar panels! I wonder what the difference in production is from Belgium to Kansas, I don't remember that much sun the year I lived there. Congratulations on being more green than America, by a few orders of magnitude!