donderdag 1 oktober 2009

Warmtepomp

Dit is ie dan, de langverwachte warmtepomp:

General XS13/AOU45RIY met sanitair warm water boiler van 300 liter.

De buitenunit: 2 ventilatoren, de koelvloeistoffen enzovoort,.... Hier wordt de warmte aan de buitenlucht onttrokken. Effectief, als je vanachter het hoekje komt aangewandeld valt niet het geluid van de ventilatoren op wel de kille wind die in jou richting wordt geblazen. Gelukkig staat hij in een hoekje aan de straatkant van het huis waar we daar geen last van hebben. Momenteel wordt bij een buitentemperatuur van 12°C in enkele minuten de boiler tot 50°C verwarmd. Uiteraard zal dit langer duren wanneer het buiten kouder wordt. Op deze momenten levert de warmtepomp zonder gebruik te maken van een electrische weerstand watertemperaturen op van meer dan 55°C. Wanneer hij overschakelt naar verwarmingsmodus wordt deze aanvoertemperatuur automatisch bijgesteld tot 26°C de temperatuur van het water in het vloerverwarmingssysteem.

De binnenopstelling met de boiler voor het sanitair warm water en de "air to water - exchanger". Het geheel wordt bestuurd door een siemens module, een halve computer zeg maar. Het enige wat ontbreekt is de flatscreen, muis en het toetsenbord. Hier kunnen alle parameters worden ingesteld. Ik moet hiervoor wel nog de handleiding wat bestuderen.

Interessant detail. De opstelling is afgezekerd met twee automaten dewelke achter een kWh-teller zijn geplaatst. Ik ga dus precies weten hoeveel ik op jaarbasis verbruik met dit verwarmingssysteem. In eerste instantie zullen we al tevreden zijn als we inderdaad altijd over warm water en een aangenaam binnenklimaat zullen beschikken, in tweede instantie als zal blijken dat inderdaad ook het kostenplaatje binnen de perken blijft (tot de helft goedkoper dan traditionele systemen volgens sommige bronnen).

Ik ga hier stoppen anders schrijf ik nog een aantal paragrafen vol. Anyway iedereen met interesse mag altijd wat info vragen.

1 opmerking:

Geert zei

Wij willen buiten wel eens komen chillen en binnen ne keer opwarmen. Ergens putje winter zo...
;-) Knap werk, boiler en installatie is netjes geplaatst.