vrijdag 23 oktober 2009

Energieprestatiecertificaat

De EPB verslaggever heeft zijn berekeningen uitgevoerd dus onze finale E-waarde en K-peil zijn gekend.

Het E-peil is een maat voor de energieprestatie van een woning en de vaste installaties ervan in standaardomstandigheden. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning is.
Het E-peil hangt onder andere af van:
  • de compactheid
  • de thermische isolatie
  • de luchtdichtheid
  • de ventilatie
  • de verwarmingsinstallatie en het systeem voor warmwatervoorziening
  • de oriëntatie en bezonning
Voor woongebouwen mag het E-peil maximaal E80 zijn (nieuwe aanvragen van 1 januari 2010). Tot nu volstond een E-peil van E100.

Ons E-peil komt uit op E22 mede dankzij de installatie van de fotovoltaïsche zonnepanelen. Deze waarde is enerzijds goed omdat we geen boete moeten betalen owv het overschrijden van de norm. Anderzijds worden de subsidies door eandis voor energiezuinige maatregelen berekend op het E-peil. Hoe lager het E-peil, hoe hoger de subsidie. Naast deze subsidie van eandis is er ook nog het volgende te vinden: "Voor woningen die een een E-peil 60 behalen, krijgt de eigenaar gedurende tien jaar een korting van 20 procent op zijn jaarlijkse onroerende voorheffing. Als het pand zodanig energiezuinig is zodat de woning het E-peil 40 heeft, dan ontvangt het gezin zelfs een vermindering van 40 procent." Mooi meegenomen dus.

Het K-peil geeft het maximaal peil van de globale warmte-isolatie van het gebouw weer. De norm is 45. Hier scoren wij een K32.

Besluit: in theorie zijn we er dus in geslaagd om een energiezuinige woning te bouwen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Een goede video over het energieprestatiecertificaat is te vinden op de volgende website: http://www.epcdiensten.be