zaterdag 19 juni 2010

Overzicht april

We zullen maar weer met een citaat van de KMI website starten!

"Dank zij een goede uitklaring tijdens de laatste twee decaden was de zonneschijnduur hoger dan normaal. In Ukkel registreerden we 223 h 01 minuten zonneschijn (normaal : 156 uur)."

Dit levert meteen de volgende mooie grafiek:



Deze mooie maand leverde meteen een nieuw maandrecord op met 935 kWh (gemiddelde van 30kWh/dag). Ook het record voor de maximale dagopbrengst is deze maand gesneuveld: op 18 en 25 april hebben we twee maal de 45kWh bereikt (vorige maand max. 40 kWh).

Het verbruik van de warmtepomp is verder gedaald tot 268 kWh.
Het waterverbruik is 50 % toegenomen tot 12852l maar dit is volledig te wijten aan het feit dat ik inderdaad werk heb gemaakt van het ingebruik nemen van de regenwaterputten. Die moesten eerst nog gereinigd worden en ik heb die niet leeg durven laten staan dus heb ik daar wat leidingwater moeten laten inlopen (4000 l).

Ondertussen heb ik ook het verbruik van de balansventilatie nagemeten. Dit is, moet ik toegeven een aangename verrassing gebleken. Een televisietoestel met dvd en digicorder in stand by mode (0,9 kWh/dag, tellen we daar ook nog het verbruik van de telenet versterker in de kelder bij dan komen we zelfs op 1,17 kWh/dag) blijkt meer te verbruiken per dag dan onze balansventilatie (0,8 kWh/dag). Dit zegt meteen ook veel over het laten aanstaan van zulke toestellen. Ik wil er wel op wijzen dat deze toestellen bij ons altijd volledig worden uitgeschakeld en éénmalig in stand by bleven staan om deze test uit te voeren.

Met andere woorden, de kost van de balansventilatie zit hem niet zozeer in het energieverbruik maar eerder in het vervangen van de filters.

1 opmerking:

Timothy Richmond zei

Jurgen,
That is some wonderful production! Very very awesome! I am jealous. I am also shocked at how much energy some of your digital devices are using, that is a lot. We put lots of our electronics on small surge protectors that we turn off with one switch when they aren't used. I have seen whole house versions of these switches, but they are a bit pricey. Thanks for making green energy!